Játékok

 

Kedves Cserkésztestvérem!
Kedves Alakuló Csapat Parancsnoka!

A játék a cserkészet egyik legvonzóbb része. Mivel cserkészmunkánkat élménnyel tanítjuk, a játék az egyik leghatékonyabb eszközünk! Az itt talált játékokat szövetségünk csapatai ismerik és most itt élõben bemutatjuk õket.
Köszönjük a Clevelandban, Chicagóban és New Yorkban mûködõ csapatainknak, hogy bemutatták itt õket, valamint Molnár Zsoltnak, a clevelandi Bocskai Rádió vezetõjének, hogy ezt a gyûjteményt összeállították.

Jó Munkát
(és még jobb játszást!)
Tomi
Marshall Tamás cscst.
Csapatfejlesztési Vezetõtiszt

Tekintse meg a KMCSSZ részletes gyűjteményét:
JÁTÉKOS ÉS TÁBORTÜZI KÖNYV
Cserkészpróbákkal kapcsolatos játékok
Letölthető: Acrobat formátumban vagy Word formátumban

Tábor Matyi játékgyüjteménye:Játék Neve Kellékek Leirása
Scavenger Hunt Egy szónak a betuivel kezdő tárgyakat kell az őrsöknek találni. Pl: MAGYAR – Makk, Alma, Gyufa, Aggancs, Répa
Remote Knotting Kótél: 15 m hosszu őrsönként 6m átmérőjü kört rajzolni egy fa körül. Két cserkész a kötél végeit fogják, és szoritó nyolcast kell kötniük a fa körül, amig a körön kívül állnak.
Egérfogó Horgászat Örsönként 4-1.5m bot, kötél, és egy egérfogó Kijelölni az 5m átmérőjü ’folyót’. Mindegyik őrs egérfogóját a ’folyó’ egyik partjára rakják, majd jelre összekötik a botokat egy horgászbotba, és azzal meg próbálják fogni az egérfogót.
Careless Camp Observation Game Őrsi táborhely A táborhelyen gondtalan hibák rejtőznek: balta a földön, helytelenül bevert cövek, stb. (talán személyi v. őrsi holmit is lehet otthagyni, névvel jelölve). 5p után az őrsök leirják a hibákat. Plussz pont azoknak akik meg tudják mondani, kik táboroznak ott.
Csomópálya Kötél Több db. Különböző vastagságu kötelet összekötni, két fa közt. Az őrsöknek 2p után fel kell sorolni a csomókat. Plussz pont a sorrendért, kötelek számáért
Mi történt? Homokos hely 3 egyszerű jelenet nyomait el kell ’olvasniuk’: Egy vak ember botjával sétál, eljön valaki és segít neki. Négyen behoznak egy piknik asztalt, lerakják, pihennek, aztán továbbviszik. Egy megterhelt személy leesik, akkor jönnek ketten akik felszedik és továbbviszik.

5p nyomvizsgálás után az őrsök következtetésüket bejelentik, aztán a jeleneteket szemük elött lejátszódnak

Broomstick Twist Egy hosszabb bot Egy cserkész a botot testéhez közel tartja ugy, hogy az orra a bot végéhez ér. Gyorsan hatszor fordul, utána rögtön a botot a földre teszi, aztán átugor rajta.
Repülőgép 4 cserkész A ’repülő’ lefekszik a földre, karjait kiterjesztve, lábait összerakva. Az egyik pilóta a repülő lábait, a másik kettő egy-egy kart fognak meg, és olyan messire viszik, amennyire csak birják. A repülőnek feszesen muszáj tartani magát. Kart vagy vállat nem szabad behajlítani.
Muskox Fight 2.4m átmérőjü kör Két cserkész négykézláb állnak a körben. Fejüket a másiknak a kulcscsontja alá rakják, így próbálják kitolni a körböl. Vigyázat: Egyenesen kell tolni!!!
Spongyaháboru Viz, 1 vödör 2-3 személyenként, 2-3 spongya fejenként Vizes spongyát egymásra dobni. „SPLATTY!”
Finomságok 2 szemkötő, egy-egy kanál, egy tál csapatonként, „sloppy” étel Kétszemélyes csapatokban el kell fogyasztani a kaját (fagyi, joghurt, pudding, stb). Az egyik cserkész a másikat eteti, viszont mindkettőnek a szeme be van kötve.
Akna (Mine) Akna jelzők Megbeszélni a viselkedést, stb, ami káros a csapat működéséhez. Mindegyik karakterisztikáért a játszó térre bedobni egy aknajelzőt. Kétszemélyes csapatonként át kell jutni az aknákon, ugy, hogy az egyik cserkész szemét bekötjük, és a másik pedig irányitja a tér másik oldalárol
Takaró Röplabda 2+ nagy takaró, legalább 1 röplabda Csapatok a takarót használva röplabdáznak.
Trolley Walk 2 trolley csapatonként Trolley: hosszu deszka kötelekkel (fogantyú) amin sétálnak a cserkészek
Blind Shapes szemkötők Kulömböző alakokat csinálnak a cserkészek, kötött szemmel, pl. háromszög, kör, kocka, stb.
Blindfold Canoe Compass Game Kenúk, evezők, mentőövek, iránytűk, takarók, zseblámpák, bóják Kb. 100 lábra a parttól, 20 lábra egymástol felállítani a bóyákat (kötél + mentőöv v. tejes üveg + horgony, pl. kő). A játék elött le kell mérni iránytűvel a parton egy ponttól a külömböző bójákhoz. Ezeket az irányokat adja a játékvezető a csapatoknak. 3 személyesek a csapatok, 2 evező és egy irányító. Az irányadó a kenú közepében takaró alatt kuporog, zseblámpával és iránytűvel.

Csalást (bóya felé irányítás az evezőktöl) el lehet kerülni: bóya helyett a tó másik oldalán való pontokat használni. Így nem lehet célozni, csak iránytűvel.

Shear Lashing verseny 3 bot, sok kötél 3 botbol hosszabbat kötni, ezzel valami magasat megérinteni (fa, tető, stb)
Jobb kéz-bal kéz csomózóverseny kötél A cserkészek párokba állnak, egyiknek csak a bal, másiknak csak a jobb kezét szabad használnia csomózni.
Baltával gyufagyujtás Balta, „strike-anywhere” gyufa Tönk végébe belevágni a baltát. Ebbe a résbe belerakni a gyufát. Baltával kell meggyujtani, egy kiszabott szám lengetésben.
Tengeralattjárók és aknák 15-30+ láb hosszu tér Két csapatba oszlani. Az egyik a téren áll. Ők az aknák. A másik csapat a tengeralattjárók, át kell menniük a téren, bekötött szemmel

VÁLTOZAT: az aknák szeme van bekötve

Switcheroo Hosszabb ledölt fatönk A fatönkön felsorakozni az őrsöt. Sorrendet kell váltaniuk anélkül, hogy lábuk a földet éri.
Térd alatt Kisebb labda(ák) Két csapat, egyik a másik ellen. A másik csapatnak tagjait térd alatt kell megütni a labdával. Ha térd alatt ér a labda, ott meg kell állni, aztán pajzsként lehet használni.A gyûjteményt gyûjtötte:
Tábor Matyi


A fenti gyûjtemény letölthetõ WORD formátumba is!


További játékok: (segédtiszti gyűjtemény)

Szabadtéri:

Halász játék

A játékosok számához megfelelô nagyságú játszóteret határolunk el. Két cserkész a halász a többi a hal. A két halász erôsen összefogódzva fut a játéktéren szétszóródva elhelyezkedett halak közé, és igyekszik közölük egyet bekerítéssel elfogni. Akit elfognak szintén halász lesz és most már hármasban futnak a halak után. Amikor már tübb halász van akkor osztódhatnak a halászok is.

Cica

Nagyobb labdával játszható. A játékozok kürben állnak , egy kivételével, aki a cica. A körben állók egymásnak dobálják a labdát, a cica iparkodik megkaparintani. Ha sikerült, az lesz a cica, aki utoljára dobta a labdát.

Ne nézz hátra jön a farkas

Körben állnak a cserkészek a kezüket hátra teszik. Egyikük, cserkész nyakkendôbôl rügtönzött korbácsfélével körbejár, miközben senkinek sem szabad hátranézni, hanem mondogatni – Ne nézz hátra jön a farkas – Azután a kendôt valamelyiknek a markába nyomja, aki azzal kezdi el püfölni jobboldali szomszédját, akinek futnia kell elôle mindaddig, míg a kört megkerülve eredeti helyére vissza nem ér. Most az elôbbi kergetô járja körül a kört, s adja a kendôt vaalmelyik kezébe.

Staféta játékok

A cserkészeket több csoportba osszuk kb. egyforma erôsek legyenek. A lényege a játéknak melyik csapat fejezi be elôször. Több féle fajtája van, vagy ügyeségi, vagy cserkésztudásbéli vagy más sport akadályokat lehet felállítani vele.

Bika játék

Az egyik fiúnak a hátáranyakkendôt erôsítünk, ô lesz a bika, de úgy erôsítjük oda hogy könnyen levehetô legyen. A többi fiú a toreádorok serege, igyekszik a bika hátáról a nyakkendôt levenni. Akit a bika megérint, az kiesik a játékból.

 

Szobai

Ki beszél

A cserkészek leülnek körben. Az egyik cserkész bekötött szemmel a kör közepére ül. Rámutat a körben ülôk közül valakire, mire az kimondja a bekötött szemû cserkész nevét, lehetôleg elváltoztatott hangon. Ha a középsô felismerte a hangjáról, helyet és szerepet cserélnek egymással, ha nem, akkor zálogot ad.

Gyufaskatulya verseny

Két vagy több ôrs egymás mellé áll oszlopban. Az ôrsvezetôk ôrseik élére állnak és orrukra helyezik egy egy gyufaskatulya hüvelyét. Adott jelre az örsvezetô mögött álló fiú veszi át a dobozt, és ugyanilyen módon mindjárt tovább is adja. Vigyáznia kell, hogy a hüvely le ne essék, mert a földrõl is az orrukkal kell felvenniük. Az a csoport nyer akinek legelôször ér a gyufáskatulya a sor végére.

Néma mese

A vezetô elkezd mesélni egy mesét, amikor egy darabig már mesélt hirtelen elnémul, abbahagyja a mesét és rámutat a társaság egyik tagjára. Most ennek kell folytatnia a mesét ahol a másik abbahagyta. Így folyik a játék amíg véget nem ér a mese.

Szó láncjáték

Történelmi vagy földrajzi nevekkel szokás játszani. A kezdô mnd egy szót a másodiknak, olyat amivel a következônek kezdenie kell. Pl. Budapest, Tokio…Ugyanazt a nevet kétszer nem szabad mondani.

Rabló – Pandúr játék

Körbe ülnek a tagok és a vezetô körbemegy a körön és a fülébe súgja mindenkinek hogy Rabló vagy pandúr. Elôször egy rabló legyen…Aztán lehet nehezíteni több rablóval. A lényeg hogy a rendôrnek ki kell találni hogy ki a rabló. A rablónak pedig rákacsintással ki kell lônie a töbieket. Csak akkor mondhatja a rendôr hogy ki a rabló ha észrevette hogy másra kacsintott a rabló. Ha ôreá kacsintottak akkor megkell hallnia.

 

Népi játékok

Adj király katonát

A csoportot két részre osztjuk és egymással szembeállítjuk. Kézen fogják egymást és egymással szembeállnak olyan 10 m távolságban. Az egyik csapat tagja elkiáltja magát:

Adj király katonát!

A másik csoport visszaszól

Nem adunk

Ha nem adsz szakítunk

Szakíts ha bírsz

Kit kívánsz

Mire kihívják azt akit szeretnének hogy szakítson. Ez a tag akkor nekiszalad, és ha sikerül szakítania akkor magával visz egy tagot a saját csapatába. Ha nem sikerült neki, akkor ott marad annál a csapatnál aki ôt kihívta.

Aki kapja marja

Labdajáték, akárhányan játszhatják. Valaki feldobja a labdát és elkiáltja magát: Aki kapja marja! Aki elkapja az dobja fel ismét. Ha a labda leesik a földre, az elôzô dobó visszakapja és ô dob újra.

Gyûrûs játék

Körbeülünk, és választunk egy osztót meg egy lesôt. Az osztó körbemegy a körben ülôknél és énekli, hogy: Megy a gyûrû vándor útra…A körben ülôk pedig összeteszik kezüket mintha imádkoznának felül kissé nyitva hagyják hogy ott tudja betenni a gyûrût az osztó. A lesô a körön kívülrôl lesi kinek adja az osztó a gyûrût, és amikor vége az éneknek megpróbálja kitalálni kinél is lehet a gyûrû.

Amerikából jöttem mesterségem címere

Ketten kimennek, megbeszélik, hogy milyen mesterséget fognak bemutatni. Visszajönnek és rákezdik: Amerikából jöttem és mesterségem címere: a megbeszélt mesterség elsô betûje.

Ezután elkezdik mutogatni mit csinál az a mesterség amit ôk kitaláltak. A többiek meg kezdik kérdezgetni hogy mi az. Aki kitalálja az megy ki új mesterséget bemutatni

Fekete, fehér, igen, nem tiltott szavak

Választunk egy kérdezôt, aki körbejár mindenkihez odamegy. Így kezdi a beszélgetést:

Fekete, fehér, igen, nem, mit vettél a pénzemen? Adtam neked 20 forintot.

A kérdezett válaszol pl.: Igazolványtartót

Milyen színû volt?

Piros

Nem fekete?

Dehogy…

A kérdezô mindenkinek öt kérdést tesz fel és ha valaki a tiltott szavak valamelyikével válaszol akkor zálogot kell adnia. A játék végén ki lhet váltani a zálogokat valamilyen cserkész tudomány ismétló dologgal.