COVID irányelvek

COVID irányelvek a KMCSSZ csapatainak: 2022 őszi félév

Általános javaslatok

A pandémia két éve a világ közegészségügyének a fő gondja. Fejlődött a vírusról a tudományunk és a hozzá állásunk ez idő alatt. Eredetileg defenzív és reaktív válaszunk volt – a fertőzések felismerésével, fertőzöttek nyomon követésével, elszigetelésükkel, kezelésükkel, általános társadalmi karanténnal és a fertőzés megelőzésével foglalkoztunk.

 

Két év után világszerte lassan lazulnak a korlátozások az beoltottak miatt és egyúttal filozófiai változás is keletkezett a legújabb vírus variánssal.  A vírust pandémia helyett endémiának fogjuk fel, ami azt jelenti, hogy együtt kell vele élnünk, mint az influenzával.

 

A vírus variánsai az év során változhatnak és változni is fognak. Maradjunk éberek és rugalmasan írjuk újra a szabályokat, miközben folyamatosan figyeljük a szakértői (nem a politikai és nem a laikus, házi) véleményeket. Ezek tehát itt az őszi félév indulásakor javasolt szabályok és útmutatók.

 

Általánosan, minden helybeli közigazgatásnak a közegészségügyi eljárásait tartsuk be. Programjainktól függve, szigorúbb eljárásokat követelhetünk, de enyhébbeket nem!

 

Ajánlott a teljes beoltás a cserkész programjainkra. Ha ez nem megvalósítható, akkor cserkész programok előtti 2 negatív gyors vizsgálatok 24 óra elteltéve a vizsgák között.

 

Ha tüneteket veszünk észre magunkban vagy másoknál, akkor az azonnali önelszigetelődés a helyes eljárás a helybeli közegészség által kihirdetett időre. Ha cserkész program alatt történne, akkor az érintetteket értesíteni kell, hogy azok is szintén elszigeteljenek.

 

 • Az őrsi rendszerre építő cserkészet biztonságosabb. Úgy a csapatfoglalkozásokon, mint táborban, javasoljuk a cserkészek őrsi körletben tartását, mint fő szervezeti egységet, hogy így is csökkentsük az exponáltságot a vírusra. Ahol lehet, óvatosan tartsunk nagyobb létszámú összejövetelt.

 

 • A kinti, természetbéli cserkészet élvezetesebb, cserkésziesebb és vírusmentesebb. Kerüljük a szobacserkészetet ötletes programok tervezésével (kiránduljunk, erdei karácsony, portyák!)

 

 • Igyekezzünk elkerülni a csapat és a szülők megosztottságát (oltott-oltatlan tábor), hozzunk olyan szabályokat, amik könnyen betarthatóak az egész csapat számára, és elég szigorúak minden tag védelmére.

 

 • Maszk használat nem személyi szabadság kérdése, a maszkviseléssel egymás egészségét védjük:
 • Kinti programon oltottaknak nem kell,
 • Kinti programon oltatlanoknak szociális távolságtartás esetén nem kell, vízi fürdéskor, étkezéskor nem kell, de szoros közelségben (sorban állás, testközeli gyakorlatok) igen,
 • bent oltatlanoknak kell,
 • bent (közigazgatások eltérnek, de van ahól szabály a jelenlegi variáns oltottak közötti terjedése miatt) oltottaknak is kell.

 

 • Távolságtartás:
 • Bent nagyon fontos (ültetés, altatás, evés), kint is igyekezzünk. Jó módszer buborékokat (pl. őrsöket) kialakítva fenntartani a korlátolt összekeveredést.

 

 • Higiénia, fertőtlenítés:
 • Kézmosás, tárgyak fertőtlenítő letörlése (szappantartó, villanykapcsoló, kilincs, budik stb.), eszközök fertőtlenítése, egyszer használatos evési eszközök, egy-egy őrs-buborék eszközeinek (rajzolás, szerszámok) külön tartása – továbbra is nagyon fontosak.

 

 • Csapat COVID doboz:
  • Benne hőmérő, extra maszkok, törlőkendő, kéz fertőtlenítő, kesztyű – töltsük fel újra az év elején és ahogy kell, pótoljuk az év során is.

 

 • Csapat COVID ellenőrzés:
  • Lázmérést több helyen felfüggesztettek mivel a jelenlegi elterjedt variáns (omicron) tünetei a torok fájdalom, fejfájás és orrdugulás/folyás , gyors tünetekről való kikérdezést a megérkező cserkészeinknél

 

 • Csapat COVID felelős/ egészségügyi tiszt – újra legyen kijelölve (pl. cserkész szülő), aki:
 • Figyeli a város helyi szabályait (lehet-e élőben összejönni, hány embernek, mit csinálnak más városi szervezetek, iskolák, helyi cserkész szövetség, templomok stb.),
 • Ellenőriz egy-két web oldalt friss adatokra: pl. országos szabályokra a CDC + egyet a városra,
 • Folyamatosan feltölti a csapat COVID dobozát (vagy az elsősegély dobozt) és megfigyeli a tagokat beléptetéskor: lázasakat hazaküldi,
 • Kommunikál a cspk. –val, annak kérésére a szülőket is tájékoztatja (email, szülői értekezlet stb.).

 

A végső döntés az élő csapatmunka biztonságos folytatásáról vagy átmeneti felfüggesztéséről a csapatparancsnok felelőssége. Erről a KMCSSZ egészségügyi vezetőivel konzultálhat.    

 

Filó Gábor cscst.                                                           Tábor Bea cscst.

Egészségügyi Osztályvezető                          Egészségügyi Osztályvezető helyettes


COVID irányelvek a KMCSSZ csapatainak: 2021
Kedves Cserkésztestvéreim!
Elérkezett a cserkészév kezdete az északi féltekén, a délin pedig a nyári táborozások ideje. Az utolsó két év cserkészmunkáját sok helyen a járvány nagyban befolyásolta, alkalmazkodnunk kellett a megváltozott körülményekhez. De ahogy a közmondás mondja a cserkész leleményes és gyorsan tudtunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez és átvészeltük ezt az időszakot. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk és ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve álltunk neki a nyári programoknak. Az idei nyár már sok helyen lazításokat hozott, valamint a vakcina megjelenésével újabb lehetőségek nyíltak meg előttünk. A sok változás végett úgy éreztük, hogy tapasztalatainkat és javaslatainkat szeretnénk megosztani veletek is.
Ezért felkértük az egészségügyi osztályvezetőt és helyettesét, hogy állítsanak össze egy rövid összefoglalót ezekről a tapasztalatokról, hogy megkönnyítsük részetekre a cserkészév elindítását, illetve javaslatokat tegyünk a biztonságos cserkészet érdekében.
A csatolmány négy különböző okmányt tartalmaz:
 1. Központi javaslat a korosztályok beoltásával kapcsolatban. Bár nem tehetjük kötelezővé az oltást, erősen ajánljuk a helyi lehetőségek szerint minden cserkész beoltását. Az okmány bővebben leírja ezeket az irányelveket.
 2. A kettes számú okmány tartalmazza a javaslatainkat a cserkészfoglalkozások és a cserkészek által látogatott vagy szervezett programokra vonatkozóan. Mindig a helyi szabályok szerint járjunk el. A cserkészcsapat vagy egység hozhat szigorúbb szabályozást a programra vonatkozóan, ha azt úgy látja helyesnek, de soha nem hozhat enyhébb intézkedést, mint azt a helyi szabályok megkívánják.
 3. A hármas számú okmány az általános javaslatokat tartalmazza minden cserkész számára. Ezek a javaslatok az év során változhatnak és változni is fognak. Maradjunk éberek és rugalmasan írjuk újra a szabályokat, miközben folyamatosan figyeljük a szakértői (nem a politikai és nem a laikus, házi) véleményeket. Ezek tehát itt az őszi félév indulásakor javasolt szabályok és útmutatók.
 4. Végül, de nem utolsó sorban csatoljuk a négyes számú okmányt, amely egy angol nyelvű jogi mentességi levél. Ezt a szülőkkel javasoljuk aláírtatni az év elején. Ezzel biztositunk magunknak bizonyos fokú védelmet, ha egy cserkész a foglalkozáson megbetegedne.
A csatolt okmányokat azért választottuk szét, hogy könnyebben átláthatók és érthetők legyenek. Ezeket javasoljuk kiadni a beiratkozásnál és lehetőség szerint látható helyen helyezzétek ki a cserkészotthonban is. Ha bármi kérdésetek van, bátran forduljatok hozzánk és igyekszünk minél hamarabb választ adni.
Kívánunk minden cserkésznek egy élményekben gazdag cserkészévet, jó táborozást és mindenekelőtt egy egészségben és biztonságban kezdődő cserkészévet. Kérdésekkel és megfigyelésekkel kérjük forduljatok az EÜ OV-hoz, EUVT@kmcssz.org cimen.
Jó munkát! KMCSSZ elnöksége
2021, augusztus 30. Newfoundland, NJ

Kapcsolódó dokumentumok:

COVID irányelvek – Korosztályonként

COVID irányelvek – Programonként 

COVID irányelvek – általános javaslatok

COVID 19 WAIVER HSA