Hogy mennyi cserkészprogram fér bele 44 órába? Megtudhatjuk Maszkottól, a svájci körzet parancsnokától

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

Mi a TRUPAS és ki az a János?

Március harmadika és ötödike között körzeti vezetői hétvégét tartottunk a svájci magyar cserkészcsapatok vezetőinek. Bernből, Zürichből és az alakuló Basel-i csapatból is érkeztek résztvevők, így összesen 16-an jöttek el a Gränichen-i dombokon található kis cserkészházba.


Sok tervünk volt, így péntek este már megkezdődött a program: vezetői felelősség Jeopardy formában és különböző csoportfejlesztő játékok. De beszélgetésre, sőt alvásra is jutott idő.
Másnap aztán a segédtiszt jelöltek füstölgő fejjel megírták a magyarságismereti, délután pedig a cserkészelméleti vizsgát. A többi vezető ezalatt mindenféle körzeti témáról tanácskozott, előadásokat hallgatott. Megalakult a TRUPAS (körzeti fenntartó testület / egyesület), így a körzet saját bankszámlát is tud majd nyitni. Foglalkoztunk a „biztonsági és egészségügyi koncepció”-val, új honlap készítésével, rengeteg kerületi és körzeti tervvel, a gyermekbántalmazás problémáival és az ezzel kapcsolatos eljárási móddal. Közben egy-egy játék blokkal lazítottunk.


Délután sor került a „tudásvásárra”, ahol 6 állomásnál a gyakorlati cserkésztudásunkat frissíthettük fel. Később megtudtuk azt is, hogyan lehet télen iglut hó-kemencével építeni! Az esti, kötetlen tábortűznél sok régi és új népdal hangzott el és a hidegben jól esett minden mozgós játék.
Vasárnap a gyakorlati cserkésztudásból próbáztak a körzet segédtiszt jelöltjei. Az áhítatot is kint tarthattuk, és ezt követően három csoportban csapatmegbeszélést is.
Meglepődve tapasztaltuk, mennyi minden fér bele 44 órába! De hogy ki az a János, aki a körzeti chatben rendszeresen szerepelt az előkészületek alatt, az ellenben továbbra is rejtély marad!