IV. Argentínában megszervezett Diaszpóra iskolatábor

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

A IV. Argentínában megszervezett Diaszpóra iskolatábort idén Barilocheban szerveztük. Honnan jöttünk? Buenos Aires, Córdoba, Chaco, Mendoza, Río Negro, Montevideo (Uruguay) és Santiago (Chile). Összesen 77-en vettünk részt: 50 diák, köztük 6 cserkész őrsvezető, 6 tanár, 3 cserkészvezető, 4 tánctanár, 1 zene tanár, 5 konyhás, 3 segítő és 3 főszervező.

A tábor egyik legnagyobb sikere az egy „három lábu szék”-böl álló összhang volt: Első sorban a magyarnyelv oktatása, másod sorban a Népzene és Néptánc játszva vidám tanítása, és végül az egész lebonyolítás, egy cserkész szellem keretben: a csoportok örsi rendszerrel beosztva, cserkész játékokkal, csatakiáltásokkal, reggeli tornával, zászló fel- levonással, tábortűzzel, stb.
A nyelvoktatást 6 tanár végezte, Benedek Zsuzsi által kidolgozott anyaggal és Besenyi Zsuzsi korábbi segítségével. Mind a hatan kitűnően végezték a munkát, kellőképpen alkalmazkodtak a diákok nyelvtudás szintjéhez és korosztályához. Magyarórák témakörei: bemutatkozás, ruházat, ételek, történelem, természet, város.

A cserkész szellemet három cserkésztiszt adta meg: Arcagni Inés és Gröber Berni, a két csapat parancsnoka, és Basconet Iara. Felváltva voltak napostisztek, és együtt 6 őrsvezetővel élvezetessebbé tették a tábort. Ők ugyan azon a helyen voltak 2 hétig cserkésztáborban a diaszpóra tábor elött, és ott maradtak még egy hétig.
Fontos kiemelni, hogy az 50 diák mellett, a 27 felnőtt, aki ott volt a táborban, Tanárok, Szakácsok, Cserkész vezetők, Szervezők, Segítők, harmonikusan, összedolgozva és ÉLVEZVE végezték a munkájukat. Egyetlen egy nézeteltérés, se vita nem volt a tábor alatt!
Contreras Natalia Chileben született és néhány évig Budapesten éneket tanult. Főleg ö végezte a népdalok és különösen a Himnusz tanítását is. Angol férje is vele volt, és profi fényképeivel örök emléket biztosított mindnyájunk számára.

Mihályfy Kinga dolgozta ki a táncokat és Bonapartian Edivel együtt tanították a táncot kicsiknek és nagyoknak: gyermekjátékokat, Rábaközi táncokat és Dunántuli kanásztáncokat. Játszva, énekelve, zenélve. És vezették az esti Moldvai táncházakat. Edi, Kerekes Miki és Lévay Gyuszi élőzenével gazdagították a táncházakat, tábortüzeket és népdaltanítást. A Buenos Aires-i Regős Néptáncegyüttes és a chilei Duna Néptáncegyüttes jelenlevő résztvevőinek a népviseletes fellépését is élvezhettük, ahol Dunántuli, Bonchidai és Mezőségi táncokat láthattunk.

Kasza Mariann főzőiskolát szervezett, melyen farsangi fánkot, mézeskalácsot és lángost készítettek a diákok. Honfi Juló a kézügyességeket vezette, ahol farsangi maszkokat, kiszebábokat és a tábori pólót alkothatták a reszt vevők. Mindkét foglalkozáson a hozzávaló szókincset is megtanulták.

Ha megkérdezzük ezt a 27 felnőttet, mi a Diaszpóra tábor célja, valahányan bizonyára azt válaszolják, hogy a nyelvoktatás mellett, két másik fontos célt is érünk el: egyrészt közösséget építünk, fejlesztünk, és másrészt a „magyar érzést” ébresztjük fel és megszerettetjük a diákokban. Egy ilyen táborban egy kis magot vetünk el, ami reméljük, hogy néhány év múlva kicsírázik… A végső célunk, hogy többen legyünk a helybeli Magyar Közösségekben, hogy a diákok bekapcsolódjanak a magyar iskolába, cserkészetbe, tánccsoportba, egyesületekbe, és ami talán mind annál fontosabb is: új baráti kapcsolatokat teremtsenek!

20-30 évvel ezelőtt híresek voltak az ún. Corvina táborok, ahol a magyar kultúra több ágát adták át a résztvevőknek: Magyar zene, festészet, történelem, stb. Mondhatjuk, hogy ebben a diaszpóra táborban szintén a magyar kultúra több ágát sikerült át adni a diákoknak: Népdalok, kézügyesség, magyar ételek főzésé, néptánc, történelem, stb.

Volt lehetőségünk a barilochei Szent István iskolát megismerni, melyet a Besenyi család alapított és vezet sok éve. A legnagyobb helybeli kétnyelvű angol-spanyol iskola.

Ebben a táborban megszabtuk a résztvevők korhatárát 23 évnél. A szervezés folyamán észrevettük, hogy van igény sok felnőttnek is egy ilyen táborban részt venni. Érdemes gondolkozni a következő táborra, hogy esetleg két altábor legyen: egy a fiataloknak a jelenlegi formátumban, és egy a felnőtteknek, ahol a nyelvoktatás mellett, több elméleti témákkal, eszmecserékkel lehet foglalkozni.
Tábor záráskor MIND úgy búcsúztunk el, hogy találkozunk az V. Diaszpóra táborban! Buenos Airesben? Uruguayban? Misionesben? Ezekben a Közösségekben még nem voltunk… Van egy egész évünk kigondolni, kitervezni és egy fiatalabb lelkes Szervező csapatot összeállítani. Érdemes!!!

Annak is szükségét láttuk, hogy egy közösségi oldalt hozzunk létre, Instagramon és Facebookon, hogy a barilochei tábor képeit és hangulatát mutathassuk a delamerikai közösségeknek és következő taborokat kihirdessük.

 

Részletes Képgaléria elérhető a Diszpóra Iskolatábor honlapján.
Beszámoló itt letölthető pdf verzióban, térképekkel.
Kategóriák: Táborok