Seattleben újra megtartottuk a Diaszpóra Iskolatábort

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

Az idei washingtoni Diaszpóra táborban 26 diák vett részt három államból: Washington, Oregon és Texas! Szerencsések voltunk, mert a tavalyi Airbnb-t újból megkaptuk, igy ismét gyönyörű környezetben, a természet lágy ölében Redmondban töltöttük együtt a 4 napot, és volt saját bejáratú tánc stúdiónk is. Úgy, mint tavaly, abban tartottuk az utolsó napon a szülőknek/vendégeknek a bemutatót, és ott folytak a néptánc órák is, amelyhez az oktató szintén Texasból érkezett.

Sőt, szintén a stúdióban, a nagy kivetítőn találkoztunk a Magyarországról Zoom-on bekapcsolódó népdal énektanárral, aki megtanított nekünk egy vidám, új népdalt.

A tábor keretmeséje ’Magyar Népmesék’ volt. Ennek kapcsán „A Kékfestő inas” népmese feldolgozása után rögtön első nap megbatikoltuk a saját pólóinkat, amelyekre természetesen a Diaszpóra tábor logó is felkerült.

Az ottalvósok aznap este megtartották a Hálaadás ünnepét, terülj terülj asztalkámmal. A táborban még sok más magyar népmese került feldolgozásra, például második nap a” A tű, a kakas, a kutya, a tojás és a rák vándorútja” népmese keretein belül bábokat készítettünk, majd az idősebb diákok a kisebbeknek bábelőadást tartottak. Este akadálypálya és tábortűz is volt. Vidáman daloltunk a tűz körül. Harmadnap „A három jó tanács” népmesét dolgoztuk fel és a KCSPs-ünk által gyönyörűen illusztrált lapokat színeztük ki. Utána a „Szóló szőlő, csengő barack” népmese meghallgatását követően csodálatos gyümölcsállatkákat gyártottunk, és uzsonnára el is fogyasztottuk azokat. Sőt! – aznap még gyertyát is öntöttünk, melyeket ajándékba adtuk a szüleinknek. Negyedik nap, mely egyben az utolsó is volt, délelőtt fa szeleteket fűrészeltünk saját kezűleg és népi motívumokkal kidíszítettük azokat. Délután meg „Kacor király” és a „Hétfejű sárkány és az almafa” népmesék segítségével előadtuk igazi színházként a darabot, amit 4 napon keresztül minden nap dráma foglalkozás címszó alatt intenziven gyakoroltunk. Még egy arcfestő is ellátogatott hozzánk, gyönyörű kreációkkal.

Köszönet a mindhárom államból résztvevő tanárok végtelen és fantasztikus munkájáért. A gyerekekre, akik 6-16 évesek voltak, nagyon büszke vagyok, ügyesek voltak és a magatartásuk is csakis dicsérni való.

Jövőre folytatjuk „Régi magyar mondák, illetve lovagok és királyok” keretmesével. Köszönjük mindenki támogatását.

 

Kategóriák: Táborok