2022. november 23. és 27. között került sor az I. Hawaii Diaszpóra Iskolatábor megrendezésére, Oahu szigetén

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

A táborba 23 gyerek érkezett Hawaii különböző szigeteiről es Kalifornia több városából. A gyerekek a magyar népmesék es hawaii mondák világába csöppentek, már az első nap találkoztak az épp a boszorkány fogságából kiszabadult Jancsival és Juliskával, és öt nap alatt puzzle térkép segítségével kellett kiszabadítaniuk a Hawaii Menehune törpét. Kalandjaik során a gyerekek ellátogattak a Só mesébe, ahol királylány esküvőjére készültek, megküzdöttek Kiraly Kis Miklos sárkányaival, és az Ördög három aranyhajszálát is megszerezték. A Hawaii iskola által írt keretmese alapján 3 Hawaii tanár és hét San Franciscó-i és Los Angeles-i cserkész biztosította a tábor fantasztikus programját és biztonságát. A folyamatos nyelvi fejlesztés mellett a résztvevők játékosan tanultak a magyar történelemről és földrajzról. A tábor alatt a gyerekek magyar hagyományőrző kézművességet is folytattak: tanulmányozták a magyar rovásírást és a magyar totemállatokat, nemezeltek, magyar ékszereket, kosár- állatokat, hawaii virág nyaklánc – leit es kukui nut nyakláncot/ karkötőt készítettek. Nagy sikere volt az íjászatnak, az önvédelmi oktatásnak, a számháborúnak, és a kirándulásnak. A San Franciscó-i zene és néptánc tanárral új magyar népdalokat, népi táncot, zenei ismeretet és mondókákat tanultak. Mellette még hawaii hula tánccal is megismerkedtek a gyerekek. Az esti tábortűzeknél az énekkel, jelenetekkel újra átélték a mesék kihívásait és újabb feladatokat kaptak, amit az aznapi esti mese meghallgatása után másnap tudtak teljesíteni. Felépítettek és imitáltak a hawaii vulkánok kitörését – nagy izgalmunkra a vulkán ki is tört Hawaii Nagy Szigeten másnapra.

A gyerekek magyar tudása és kulturális ismeretei sokat bővültek a tábor alatt és a közösség elismerően és támogatóan értékelte a kezdeményezést. Tábor nem csak rendhagyó volt mint az első diaszpóra tábor Hawaiion, de a távoli magyar szigetlakó családokat is először’ összehozota egy közös program keretében.
Több Hawaii család itt ismerkedett meg egymással először és barátságok szövődtek. A programot a Hawaii Magyar Iskola, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) szervezte és a Bethlen Alapkezelő Zrt. támogatta.

Kategóriák: Táborok