I.Hollandiai Diaszpóra Iskolatábor

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

A Külföldi Magyar Cserkész Szövetség támogatásával és a StiHon alapítvány szervezésében Hollandiában első alkalommal került megrendezésre a diaszpóra iskolatábor magyar gyermekek számára, felnőtt vezetők segítségével. Az iskolai foglalkozások a Kincskereső Oskola, míg a napi rutin, délutáni kézműves-, kinti játékos-, valamint cserkészfoglalkozások a 70.sz.Attila cserkészcsapat közreműködésével valósultak meg. Célunk a magyar nyelv és kultúra ápolása mellett a közösségépítés, a hétvégi magyar iskolák, cserkészet bemutatása volt, hiszen ezáltal akik még eddig nem ismerték ezeket a lehetőséget, most a tábor alatt betekintést kaphattak ezen csoportok munkájába, megismerkedhettek egymással.


2022.04.30-2022.05.06. között tartottuk első táborunkat Vierhoutenben, egy kimondottan táborozásra alkalmas területen a falu szélén, erdei környezetben. Itt egy nagyobb területen belül volt egy különálló táborhelyünk egy 64 férőhelyes épülettel.

A táborvezetők már 29-én péntek este elfoglalták a szálláshelyet, így a hivatalos indulás előtt, akik még nem ismerték egymást, lehetőségük nyílt ismerkedésre, beszélgetésre; valamint berendezkedtünk, felkészítettük a terepet a gyermekek fogadására.

Szombaton délelőtt 11- órakor 48 fő részvételével zászlófelvonással, énekkel, imával indítottuk táborunkat, majd ebéddel, ismerkedős játékkal, cseles felfedező portyával folytattuk. Az uzsonna után a gyerekekkel közösen hallgattuk meg a napi mesénket, Horváth Márta mesemondónk előadásában. Már itt a magyar népmesék varázsa alá kerültünk, mely érzés a napok múlásával egyre csak fokozódott. Mindezek után szabadtéri játékok, esti meleg vacsora, hangszeres vidám éneklés, majd zászlólevonás, takarodó következett.

Az első éjszaka kihívásait követően minden nap hasonló felépítésben zajlott. A népmesék világában éltünk, hiszen már ébredéskor elhangzott a jól ismert dallam a zenés ébresztő során. A napi frissítő torna, zászlófelvonás, reggeli biztosították a mindennapok kezdő rutinját.
A reggelit követően Horváth Márta (népmesemondó, bábszínész, illusztrátor), naponta gondoskodott arról, hogy különleges előadásmódban hallhassuk az ismeretlen, vagy jóllehet ismerős történeteket. Kivétel nélkül mindenki, kicsik és nagyok egyaránt ittuk szavait, figyeltük mozdulatait. Hihetetlen volt! Abban a rövid időben nem létezett más, csak a mese!
A történeteken keresztül, a délelőtti órákban a maarsseni Kincskereső Oskola pedagógusai tartottak érdekes és tartalmas iskolai foglalkozásokat, velük fejlesztettük, bővítettük tudásunkat. Az egyénileg elkészített lapbook-ok emlékeztetnek minket a feldolgozott témák sokszínűségeire, tanulságaikra.
Ebédet követően jól jött egy kis pihenő, habár inkább volt gyermekzsivajtól hangos, mint csendes.
Pihenőidőben volt, aki ténylegesen pihent, de zömében inkább aktív tevékenységgel múlatták az időt. Víz feletti mászó pályán, fafaragással, társasjátékkal gondoskodtak arról, hogy minél több közös élményt szerezzenek ez idő alatt.

Délutánonként a mozgásé volt a főszerep, a kinti, izgalmas és szórakoztató játékokért a 70. sz. Attila Cserkészcsapat felelt. A kézműves foglalkozások is népszerűek voltak, szebbnél szebb pulik, tulipánok, tarisznyák, kendők, nádsípok, fafaragások készültek.

 

Esténként a vacsora után Pacsura Dávidnak (néptáncos, cserkész) és a Flaska Bandának köszönhetően zenés, táncos énekléssel, tábortűzzel, zászlólevonással zártuk napjainkat.

Minden nap más mesét dolgoztunk fel a magyar népmesék világából. Igyekeztünk mind a délelőtti, mind a délutáni foglalkozások alatt olyan feladatokat adni a gyerekeknek, olyan játékokat biztosítani, melyek a mesékhez kapcsolódnak.
Szombaton a „Két koma” kalandjait követve indultak el a gyerekek a környék felfedezésére, zsákjaik elcserélésére. No, de mint tudjuk, volt ott koma móka, csínytevés is. Vasárnap reggel a Mátyás királyról szóló ismert dallam ugrasztott ki minket kényelmes hálózsákjainkból. „Egyszer volt Budán kutyavásár”, ezáltal a délelőtti érdekességek után pulikat készítettünk. Hétfőn reggel az erdei krumpliföldeken, zöldséges kertben gyűjtötték össze a gyerekek az ebéd hozzávalóit. A tanórák alatt néhány nagyobb és ügyesebb kéz gondoskodott róla, hogy „Kőleves”-ünk időben elkészüljön. A jó időt kihasználva a ház előtti teraszon fogyasztottuk el levesünket, magyarországi vendégeinkkel együtt. Tálaláskor a reggel hozott, különleges zamatért felelős követ is megtaláltuk a levesben. Hétfőn délelőtt csatlakoztak hozzánk a Flaska Banda tagjai, és egészen péntek reggelig biztosították számunkra a jó hangulatot, talpalávaló muzsikát akár étkezés előtt, közben, az esti tábortűznél, de adott esetben a nap különböző szakaszaiban is. Ők zenéltek, mi táncoltunk, énekeltünk, népi játékokat játszottunk. Délután gyapjúból készítettünk nemez tulipánt, melynek különlegessége, hogy anyák napi ajándékként a gyerekek haza tudták vinni.
Másnap a „Boszorkányvár” története került sorra. Délelőtt a lányok királykisasszony süvegeket készítettek, míg a lovagok ügyességi tornán vettek részt. A boszorkány megkergette a királykisasszonyokat, de a bátor lovagok segítségükre siettek. Nem maradhatott el a lencse válogatás, és a varázsfazék sem.
Éjszaka pedig egy rövid séta után egy különleges napzáró tábortüzet tartottunk.
Szerdán „Az ördög 9 kérdése” című mese kapcsán is érdekes feladatok vártak a gyerekekre. Rájöttek, hogy nem érdemes az ördöggel cimborálni, ugyanis rosszul járhatnak. Akadálypályák, kötélhúzás, ügyességi feladatok tarkították a mindennapokat. Csütörtökön a „Naplánya királykisasszony” majd pénteken „Rebeka” kalandjait kísértük figyelemmel. Ezen a napon a hímzés tudományával ismerkedtünk. Este a vacsora után hallgattuk meg a Flaska Banda Hungarikum koncertjét, majd a héten tanult, gyakorolt néptáncok, népi játékok következtek. A magyarországi Flaska Banda és Pacsura Dávid fáradhatatlanul gondoskodtak a talpalávaló muzsikáról, és a táncról. A hét végére igencsak bővült népdalismeretünk. Nemcsak a kézműves foglalkozások alatt felcsendülő hangszereknek vagy a vacsora előtti muzsikának, de az esti énekléseknek, a szabadidőben, a tóparton, sőt a szoba sarkában táncra perdüléseknek köszönhetően csütörtök este egy fergeteges táncházban vettünk részt.

Május 6-án pénteken már lazább volt a program, ugyanis időt kellett szakítani a pakolásra. Mégis egy lelkes segítő szülőnknek köszönhetően a délelőtt folyamán különböző ügyességi feladatokat oldottak meg a gyerekek. Útravalóként ügyes kis hőseink magukkal vihették a héten készült ajándékokat, kézműves termékeket, mint például: pulit, nemez tulipánt, nemez tarisznyát, hímzett kendőt, pénzérmét, fa őrsi gombokat, butykosban „bort”-ami valójában sűrű meggyszörp volt-, házi készítésű pogácsát, saját készítésű lapbookot és egy Apró Kamill mesekönyvet.
Kora délután a zászlólevonás után, “Ez jó volt, ez jó volt, ez fantasztikusan jó volt!” – hangzott el az ismert kiáltás, ugyanis véget ért az I. Diaszpóra Iskolatáborunk Vierhoutenben.

Nehéz szívvel, szomorúan, hogy véget ért, mégis boldogan engedtük haza legényeinket, leánykáinkat, hiszen egy remek táborban vettünk részt.
A “küzdelmes” napok alatt egy összeszokott, vidám csapat lettünk, ugyanakkor kellően el is fáradtunk a sok tennivalóban. Mindenesetre izgatottan várjuk lesz-e folytatás. Amennyiben lehetőség adódik rá, mindenképpen megtartjuk jövőre is a diaszpóra iskolatábort, hiszen felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, minden résztvevő számára különleges időszak volt.

 

Részletes képgaléria: https://diaszporaiskola.org/i-hollandiai-diaszpora-iskolatabor/

 

Kategóriák: Táborok