Magyar Iskolatábor – Új-Zéland, Lake Okataina

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

A nagysikerű tavalyi tábor után az idei a bővülésről szólt: bővült a tábor időtartama, a programkínálat és a gyerekek létszáma is. Érkeztek gyerekek Aucklandből, Tokoroából, New Plymouthból, Taurangából és Wellingtonból is. Most messzebb merészkedtünk Aucklandtől; a Rotorua melletti LakeOkataina Outdoor Education Campben tartottuk az egyhetes tábort.

Az első két napot ismerkedéssel és csapatépítő játékokkal töltöttük. Volt izgalmas licitálós játék csokipénzekért és ügyességi vetélkedő. A tábor fő témája ismét a hungarikumok voltak. A fiatalok csapatokban versenyeztek és oldották meg a különböző hungarikumokkal kapcsolatos feladatokat, kihívásokat. Bevezettük a tábori pénzt, a Fabatkát, amit versenyeken lehetett szerezni, és a Fabatka bárban lehetett vásárolni rajta mindenféle finomságot.

Bejártuk a környéket: megnéztük a dzsungel mélyén megbúvó iker-tavakat, a közeli vízesést és kirándultunk az erdőben. Közben különféle érdekességeket gyűjtöttek/fényképeztek a csapatok. A begyűjtött dolgokat beletettük egy dobozba, ahol tapintás alapján fel kellett ismerni azokat. Kézműveskedtünk is: a táborlakók kipróbálhatták a kavicsfestést, origamizást, csomózási technikákat tanulhattak, mézeskalácsot írhattak, nyílvesszőt faraghattak.

Az időjárással nagy szerencsénk volt, egész végig igazi nyári kánikula volt. Több vízi játékot is játszottunk, hogy hűsítsük magunkat: csináltunk fóliás vízicsúszdát, vízibomba csatát és minden délután a közeli tóban fürödtünk, ahol lehetett jókat úszni, kajakozni, csónakázni és ugrálni a mólóról. Amikor estefelé enyhült az idő, akkor jött a röplabdázás, ugrókötelezés, óriás csúzlizás, és persze a számháború sem maradhatott el.

Az estékre is mindenféle vidám programmal készültünk: a lányoknak őrült-haj versenyt, a fiúknak pedig divatbemutatót rendeztünk; többször is tábortüzet gyújtottunk és pillecukrot sütögettünk, jókat beszélgettünk; árnyfelismerő versenyt rendeztünk. Éjszakai akadályversenyt rendeztünk 5 állomással a csapatoknak. Az esti programok közül a legnagyobb sikere a záróbulinak volt. A tanárok tartottak egy kis táncbemutatót, majd következett az újságpapír foglaló tánc, illetve táncpárbaj. Világító karkötőket kaptak a gyerekek, amiket magukra aggattak, és indult az önfeledt tánc.

Nagyon gyorsan eljött az utolsó nap. A tábor végére elkészült a plakát, amire mindenki rárajzolta, írta az emlékeit, és a csapat is összekovácsolódott, barátokként tértek haza a fiatalok.

Köszönjük a tanároknak és a segítőknek az önzetlen önkéntes munkáját és a táborra szánt idejét, a konyhán dolgozóknak a sok finomságot, amivel kényeztettek bennünket, és a Magyar Államnak az anyagi támogatást, ami lehetővé tette ezt a nagy élményt.

Jövőre újra találkozunk!

A teljes képgaléria megtekintéséhez kattints IDE.