Az első Texasi Diaszpóra Iskola- és Cserkésztábor

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

10 évvel ezelőtt kezdődött el egy beszélgetés két egykori magyar cserkész, a clevelandi  Gráber Richard és a los angelesi Kálmán Géza között Houstonban arról, hogy hogyan lehetne a magyar cserkészetet megismertetni a texasi magyarokkal is.

 

Ez az ötlet később tovább nőtt, mikor bekapcsolódott az egyre élénkebb párbeszédbe több texasi magyar szervezet is, mint például a dallasi Metroplex Magyar Kulturális Kör (Metroplex Magyar Cultural Circle, Dallas), az Austini Magyarok (Austin Hungarian Association, AHA) és a houstoni Amerikai Magyar Kulturális Közösség (Hungarian American Cultural Association of Houston). Együttműködésüknek és a Nemzetpolitikai Államtitkárság valamint a houstoni Magyarország Alkonzulátusa támogatásával végül 2022. március 18. és 20. között megvalósult a legelső Texasi Diaszpóra Iskola- és Cserkésztábor, melynek helyszíne Austin volt. Közel 40 gyermek és fiatal valamint sok önkéntes vezető vett részt rajta.

Az esemény fő támogatója és a programért felelős a Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Diaszpóra Iskolatábor projektjuk volt. Közreműködésükkel, megteremtették az alapvető kereteket egy ehhez hasonló jövőbeni tábornak is. A Cserkészszövetség 5 vezetőt küldött a tábori programok megvalósításához, akik szorosan együttműködtek a további 15 austini, houstoni és dallasi önkéntes segítővel a hétvégi tábor foglalkozásainak levezetésében. Volt a hétvége alatt, tánc, tanulás, cserkészkedés, népdaléneklés, tábortűz, de legfőképpen nagyon sok jókedv és kaccagás.

 

A magyar identitástudat és eszme él és virul Texasban és a Texasi Diaszpóra Iskola- és Cserkésztábor az első mérföldkő lehet a reményeink szerint további hasonló tábori alkalmak sorában. Texas állam hatalmas méretének és a nagyvárosok közti nagy távolságok ellenére megszületett a texasi magyar közösségi szervezetek közötti elköteleződés annak a célnak az érdekében, hogy közös erőfeszítéssel és szoros együttműködésben támogassák a továbbiakban is az ehhez hasonló táborok megvalósulását az itt élő magyar gyermekek és fiatalok számára.

A texasi közösségi szervezetek hosszú évek óta támogatják az itt élő magyarok sokszínű, gazdag kulturális örökségét, közös történelmét, anyanyelvét számos kulturális alkalom és oktatási program szervezésével és megvalósításával, amelyek révén a magyar származású emberek közti barátság, közösségi élmény és az összetartozás érzése tovább erősödhet, beleértve a közép-kelet-európai magyar rokonainkkal való közösséget, sőt még azon is túl.

Ez a tábor első lépés és útmutató volt a texasi magyarság számára és új erőt adott az amúgy is patinás texasi magyar szervezeteknek a kitartó közösségi munka folytatására.

Teljes képgaléria megnyitása: ITT. 

 

 

Kategóriák: Táborok