Vadnyugat vagy Iskolatábor? – I. Diszpóra Iskolatábor Florida

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy 840 acre-es farm, sok szépen termő zöldséggel, és gyümölccsel, ahol még egy mini állatkert is volt.  Zöldséges bolt és fagyizó várta a látogatókat, sőt még egy kemping is működött a farm területén.  Amikor a kemping külső széléhez ért az ember meglátott 8 vadnyugati szekeret amelyek egy kört alkottak egy közös fűves résszel és egy tábortűz karikával a közepén.  Amikor az ember közelebb ment, elgondolkozott rajta, hogy hol is vagyok én?  Talán kiléptem a mindennapokból és beléptem egy vadnyugati történetbe?  Áh dehogy… ez az I. Floridai Magyar Iskolatábor helyszíne!!!

Vadnyugati körülmények között, azonban a Magyar Népmesékre alapozva 2022. március 12 és 16 között megrendeztük az első iskolatáborunkat – 35 gyermek vett részt a táborban és 17 önkéntes cserkész vezető, illetve foglalkozás vezető jelent meg a tábor alatt egy fantasztikus, változatos és folyamatos programot biztosítva a magyarul beszélő gyermekek számára.

A táborunk célja az volt, hogy 5 napon keresztül a gyerekek élvezzék a természetet elektronika nélkül, miközben csak magyar szót hallanak és tanulhatnak a magyar kultúránkról, történelmünkről és földrajzunkról játékos formában. A tábor végén pedig egy új Magyar Büszkeséggel, szuper élményekkel és új barátokkal gazdagodjanak!

Az 5 napos tábornak volt egy átfogó keretmeséje, melyben a fő hős kedvesét egy mágikus mesekönyv magába húzta.  A fő hősünk a gyerekek segítségét kérte, de az első napon őket is magába húzta a könyv.  Így nap mint nap másik mesébe kellett menni a gyerekeknek hogy a tábor végén kitudjanak szabadulni a hőssel és kedvesével együtt a könyvből.

A gyermekek napi 4 órás tanításon vettek részt, amely 2 részben történt.  Az első szakaszban mindennap egy másik Magyar Népmesébe látogattak a gyerekek és a nyelvtant gyakorolták a meséken keresztül.  A tanítás második szakaszában pedig a Magyarságunkról tanultak a gyerekek, ahol a Történelemre, Földrajzra és Magyar Kultúrára fektettük a hangsúlyt. Ebben a szakaszban többek között megkoronáztuk István Királyt, Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt, sőt tanúi lehettünk a Hét Törzs vérszerződésének is!

Délutánonként cserkészies programokkal foglalkoztattuk a gyerekeket – voltak csapat és csoport építő játékok, kézügyességi foglalkozások, népi játékok, ének és tánc tanítás, ügyességi és logikai játékok, és persze nem lehetett kihagyni a számháborút sem!

Esténként Tábortűzzel, illetve Táncházzal zártuk a napot, majd a csoportok mentek a szekerükbe aludni.  A programokat a gyerekek nagyon élvezték és aktívan részt vett mindenki.  Oly annyira, hogy már az első este a fiú szekerekben már lámpa oltás előtt sötét és csend volt!

A tábor alatt egy mini portyára is mentünk a gyerekekkel a farmnak egy másik részére, ahol élvezhettük a farmon készült finom fagyikat, valamint sok fajta állattal is találkoztunk és még meg is símogathattak egy néhányat a gyerekek.

A tábor utolsó estjén a szülőket meghívtuk a záró tábortüzünkre, ahol segítettek a gyerekeket és mese hőseinket kiszabadítani a könyvből.  Mindenki számára ez nagy öröm volt, így együtt egy jót énekeltünk és játszottunk a tábortűz körül!

A tábor utolsó napján egy ismétlő óra alkalmával felidéztük mindazt amit a tábor alatt tanultunk a gyerekekkel, és még játszottunk egyet a tanultakra alapozva!  A táborzárás végén sok búcsúzkodás és ölelés után a gyermekek hazamentek.  A tábornak itt volt a vége, de nagyon várjuk a jövő évet!

 

Teljes képgaléria megketintése

Kategóriák: Táborok