Első Diaszpóra Iskolatábor Izraelben

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

November végén, napsütéses időben tartottuk meg az első Izraeli Diaszpóra Cserkész Tàborunkat Moshav Nordiában. A falu Max Nordauról kapta nevét aki Pesten született és a cionizmus egyik alapító tagja volt.

20 lelkes vidám fiatal izgalommal vett részt az első zászló felvonáson, ami a tábor kezdetét jelezte.

A tábor keretmeséje a hungarikumok voltak, amelyekkel különböző módon ismerkedtek meg a táborlakók. Minden reggel felcsendült a Pál Kata Péter ébresztő ének, majd szobaszemle, reggeli torna volt a program, amelyet zászlószertartás követett. Naponta reggeli és esti zászlószertartás alkalmával fel vagy levontuk a magyar zászlót, közben pedig a himnuszt énekeltük.

A tábort a következő négy őrs/csoport alkotta: Kuvasz, Puli, Komondor és Vizsla. Minden csoportnak saját csatakiáltása volt, amelyet kreatív mozdulatokkal társítva adtak elő.

 

A hungarikumok közül megismerkedtek a kalocsai fűszerpaprikával, Béres Cseppel, dobostortával, halászléval, kürtöskaláccsal, szikvízzel, huszárral, tárogatóval stb. A felsorolt hungarikumok az első esti tábortűz témái is voltak illetve sport és csoportos játékokban is alkalmaztuk őket.

Mivel tàborunkat a Hanukkai iskolaszünetben rendeztük, így nem maradhatott el a napi gyertya gyújtás és fánk evés sem.

A tábor folyamán a Yakum nemzeti parkba is kirándultunk, ahol az ott élő állat és növényvilággal ismerkedtünk meg. Negyvenegy, ötszázhat hangzott hangosan a tábor negyedik napjának délelőttjén. A táborlakók számháborúztak, amellyel az egész tábor területét elfoglalták, önfeledtem futkároztak és rejtőztek el a pálmafák és az épületek között.

 

Számos hungarikummal kapcsolatos információt tudhattak meg a Nordia településen zajló kincskeresés közben a táborlakók. A kincskereső játék feladatai között szerepelt Max Nordau életének ismertetése és ebből feltett kérdések. Valamint a Hanuka ünnepével kapcsolatos kvíz . A Mosav kép múzeumában pedig megkeresték a magyar származású alapítókat. A többállomásos kincskeresést fánkevő versennyel zártuk.

 

Naponta népi táncot tanultak a résztvevők, illetve magyar népdaloktól zengett a táborhely. Nem csak a néptáncban, hanem sportban és különféle csapat és ügyességi játékokban is kipróbálták magukat a táborlakók napi szinten. A test mellett az elme is folyamatosan tornáztatva volt így a magyar történelem főbb állomásait és mérföldköveivel is megismerkedhettek a résztvevők. A táborban két cserkészfoglalkozás keretében útjeleket, sípjeleket és cserkészjátékokat sajátítottak el a fiatalok. Kézműves foglalkozáson matyó mintát hímeztek, amelyet mindenki élvezett és még szünetben is folytatták ezt a tevékenységet. Foglalkozásokon tanultak a Hortobágyi Nemzeti Parkról, a kilenc magyar kutyafajtáról, kilenclyukú hídról, betyárokról, csárdákról, gémeskútról, rackajuhról, szürke szarvasmarháról és pásztorokról. Az előadás után a hortobágyi tájat festették meg festékkel. Gyönyörű rajzok készültek, amelyeket utolsó nap kiállítottunk, majd a gyerekek hazavitték műveiket.

Utolsó nap reggel már a táborlakók is bekapcsolódtak az ébresztő énekbe és rutinosan tudták már a reggeli menetrendet. A tábor zárónapján a táborlakók előadás keretében mutatták be, hogy milyen élménydús volt az iskolatábor és hogy mit tanultak. Az előadás keretében a tábori hangulatot azon belül az esti cserkész tábortüzek légkörét próbáltuk bemutatni a szülőknek és az óvodásoknak. Gúla formájú tábortüzet raktunk, majd a Puli, a Komondor és Vizsla csoportok bemutatták csatakiáltásukat és a tábortűzi jelenetüket. Hangos tapstól zengett az előadóterem. A műsor záró részében a táborlakók bemutatták, hogy milyen néptáncot tanultak meg a hét folyamán, majd körtáncra invitálták az óvodásokat is. Az utolsó zászló levonáson a szülőkkel közösen elénekeltük a himnuszt, majd könnyes szemmel, a jövő évi táborban való találkozás reményével búcsúztak egymástól a táborlakók.

Ugrás a Diszpóra iskolatábor honlapjára a teljes képgalériára megtekintéséhez.

 

Kategória: Táborok