Sípol, táncol, és laskát gyúr: mi az?

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

Hagyomány és újítás a Regös segédtisztin – már Magyarországon is!

Augusztus 13-21. között tartották meg a 3. regös segédtiszti tábort – idén  először a Nógrád megyei Kazár faluban. A táborba 11 jelölt érkezett, zömük a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség (KMCSSZ) nyugat-európai kerületéből, valamint vajdasági és magyarországi szövetségekből is.

Mitől „regös” egy segédtiszti tábor, ahol a jelszó: “Csak tiszta forrásból!” ? 

Egyrészt: ugyanolyan, mint a hagyományos segédtiszti tábor.  A képzést komoly felkészülés előzi meg, majd a tíznapos tábor alaposan kizökkenti a jelöltet fizikai és szellemi komfortzónájából – mindezt 24 órás, szoros őrsi együttműködésben, sípszóval jelzett pontossággal. A tábor utolsó éjszakáján a sikeres jelölt meghitt cserkésztiszt avatáson vesz részt, a sokéves, féltve őrzött cserkész hagyomány szerint. Kazáron ez augusztus 20.-án történt a helyi templomban. Szent időben, szent helyen.

Azonban mégsem pont ugyanolyan ez a segédtiszti. A regös változat egy speciális „plusz” képzést nyújt olyan vezetőknek, akik magyar néprajzból (ének, tánc, mesterségek, szellemi-, és tárgyi néprajz) szeretnének alaposabb tudást szerezni, majd átadni a rájuk bízott fiataloknak otthon (legyen az Bécs, Innsbruck, Sydney vagy Szekszárd) – mindezt a jól bevált cserkész módszerekkel: élvezetes, játékos foglalkozásokkal, ötletes tábortüzek keretében. 

Ezt gyakorolni is kell! A kazári segédtiszti tábor mellett „mintatábor” is működött, egy cserkész regöstábor,  lelkes tizenéves őrsökkel. Mindegyik  RST jelölt még a tábor előtt komoly előadással készült egy-egy néprajzi témából, amit a táborban aztán bemutattak fiatalabb cserkész testvéreiknek. 

Jablonkay Lydia táborparancsnok, a KMCSSZ Regös vezetőtisztje, a korábbi években már két sikeres regös segédtisztit vezetett a németországi húsvéti regös táborral párhuzamosan. Idén viszont, a COVID-okozta bizonytalanságok miatt, a tábort Kazárra szervezte.

Tökéletes helyszín, ugyanis a palóc falu a hagyományőrzésről és a laskafesztiváljáról híres. Itt a néprajz szakértők nem (csak) egyetemi tanárok, hanem helybeli asszonyok, akik megtanították a kazári népdalokat, bemutatták a helyi szokásokat, a menyasszony-öltöztetéstől a palócgulyás-főzésen át a laskagyúrásig. Így a palóc tájszólásról nem is kellett külön előadást szervezni… Az esti tábortűz mellett felelevenedtek a népmesék, a palóc mondások, és soha ilyen vidám „Ember tragédiáját” nem látott a magyar kultúrtörténet.

Ha te is szeretnéd megtudni, hogy hogyan lesz az alsószoknyád olyan állagú, mint a kartonpapír, gyere el jövőre a cserkész regös táborba!

Jó Munkát,

Avvakumovits Katica, cst. (szórvány, Budapest)
KMCSSZ TV rövidfilmje a táborról: