COVID irányelvek

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

Kedves Cserkésztestvéreim!
Elérkezett a cserkészév kezdete az északi féltekén, a délin pedig a nyári táborozások ideje. Az utolsó két év cserkészmunkáját sok helyen a járvány nagyban befolyásolta, alkalmazkodnunk kellett a megváltozott körülményekhez. De ahogy a közmondás mondja a cserkész leleményes és gyorsan tudtunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez és átvészeltük ezt az időszakot. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk és ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve álltunk neki a nyári programoknak. Az idei nyár már sok helyen lazításokat hozott, valamint a vakcina megjelenésével újabb lehetőségek nyíltak meg előttünk. A sok változás végett úgy éreztük, hogy tapasztalatainkat és javaslatainkat szeretnénk megosztani veletek is.
Ezért felkértük az egészségügyi osztályvezetőt és helyettesét, hogy állítsanak össze egy rövid összefoglalót ezekről a tapasztalatokról, hogy megkönnyítsük részetekre a cserkészév elindítását, illetve javaslatokat tegyünk a biztonságos cserkészet érdekében.
A csatolmány négy különböző okmányt tartalmaz:
  1. Központi javaslat a korosztályok beoltásával kapcsolatban. Bár nem tehetjük kötelezővé az oltást, erősen ajánljuk a helyi lehetőségek szerint minden cserkész beoltását. Az okmány bővebben leírja ezeket az irányelveket.
  2. A kettes számú okmány tartalmazza a javaslatainkat a cserkészfoglalkozások és a cserkészek által látogatott vagy szervezett programokra vonatkozóan. Mindig a helyi szabályok szerint járjunk el. A cserkészcsapat vagy egység hozhat szigorúbb szabályozást a programra vonatkozóan, ha azt úgy látja helyesnek, de soha nem hozhat enyhébb intézkedést, mint azt a helyi szabályok megkívánják.
  3. A hármas számú okmány az általános javaslatokat tartalmazza minden cserkész számára. Ezek a javaslatok az év során változhatnak és változni is fognak. Maradjunk éberek és rugalmasan írjuk újra a szabályokat, miközben folyamatosan figyeljük a szakértői (nem a politikai és nem a laikus, házi) véleményeket. Ezek tehát itt az őszi félév indulásakor javasolt szabályok és útmutatók.
  4. Végül, de nem utolsó sorban csatoljuk a négyes számú okmányt, amely egy angol nyelvű jogi mentességi levél. Ezt a szülőkkel javasoljuk aláírtatni az év elején. Ezzel biztositunk magunknak bizonyos fokú védelmet, ha egy cserkész a foglalkozáson megbetegedne.
A csatolt okmányokat azért választottuk szét, hogy könnyebben átláthatók és érthetők legyenek. Ezeket javasoljuk kiadni a beiratkozásnál és lehetőség szerint látható helyen helyezzétek ki a cserkészotthonban is. Ha bármi kérdésetek van, bátran forduljatok hozzánk és igyekszünk minél hamarabb választ adni.
Kívánunk minden cserkésznek egy élményekben gazdag cserkészévet, jó táborozást és mindenekelőtt egy egészségben és biztonságban kezdődő cserkészévet. Kérdésekkel és megfigyelésekkel kérjük forduljatok az EÜ OV-hoz, EUVT@kmcssz.org cimen.
Jó munkát! KMCSSZ elnöksége
2021, augusztus 30. Newfoundland, NJ

Kapcsolódó dokumentumok:

COVID irányelvek – Korosztályonként

COVID irányelvek – Programonként 

COVID irányelvek – általános javaslatok

COVID 19 WAIVER HSA