Újra kirándulhattak a montreáli cserkészek

Szerző: Krekuska Róbert Közzétéve:

            Ezt az évet nem így terveztük. Senki e világon nem így tervezte. Ennek ellenére mindenki próbálta a lehetőségekhez mérten és betartva a különböző rendelkezéseket, a legjobbat kihozni belőle. Ez alól nem voltak kivételek a montreáli magyar cserkészcsapatok sem.  A 37. Szent Margit leánycserkész és a 23. Szent László fiúcserkészcsapat éves naptárában benne volt a Jubitábor Fillmore-ban, csapattábor, akadályverseny, cserkész-avatás és még sok más program. Ezek nem valósultak meg, de élve a modern kor kommunikációs eszközeivel, sikerült a csapatok vezetőségének és az őrsvezetőknek a kapcsolatot tartani az őrsökkel, cserkészekkel, családokkal. Így valósultak meg a gyűlések, őrsi foglalkozások, a virtuális térben. Még virtuális tábortűz is volt, sokunk örömére. Noha a cserkészet legfőbb üzenete az, hogy Ki a szabadba!, a világjárvány berekesztett a falak közé.

            Lassan enyhülni kezdenek a szigorítások, és ezt kihasználva a csapatok részt vettek, néhány szülő kíséretében egy egynapos kiránduláson, ami végre lehetőséget adott (sokunknak először) elhagyni a várost. A cél Chambly városa volt, és annak erődítménye, amelyet nemrég tettek újra látogathatóvá. A Chambly erődöt 1665-ben építették, egyike volt az öt erődítménynek a Richelieu folyó mentén, amely a francia gyarmatosítókat védte az indián támadásoktól. Jelenleg teljesen felújítva a kanadai kormány tulajdonát képezi, múzeuma ingyen látogatható, hiteles képet fest a kor történetéről, a sok csatáról, mely falai alatt zajlott.

            A kirándulás szervezője ifj. Károly István segédtiszt volt, aki levezette a napi teendőket. Délelőtt egy szórakoztató kajakozással kezdtünk a Richelieu folyó öblében, amely azért volt érdekes, mert közelről is rálátást adott a folyó történelmi fontosságára mint közlekedési, kereskedelmi és katonai útvonal. Ezután a program folytatódott az uzsonna elfogyasztásával az erőd példásan karbantartott parkjában, a gyönyörű és hatalmas fák árnyékában. Ezután következett az erőd látogatása, vagyis a múzeumé, amely a falai közt működik. A színesen katalogizált leletek, régi iratok, térképek bepillantást nyújtottak a több, mint 300 éve a vidék szerves részét képező erőd múltjába.  Az erődöt elhagyva kezdődött a város megismerése, ami egy tájfelismerő akadályversennyel volt fűszerezve. Lánycserkészek, fiúk, szülők és vezetők, mind kaptak egy pontonként előre bejelölt térképet. Ezt kellett végigkövetni és megtalálni a pontokat. A parkba visszatérve a cserkészek egy finom fagyival zárták a napot. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat. Nagyon szépen köszönjük az élményt a szervezőknek. Mindenki érezte, hogy a cserkészet igazán Isten szabad ege alatt működik. Még sok ilyen találkozást kívánok mindenkinek!

 

Nt. Molnár Áron, Montreal, QUE, Kanada